Spolek slaví 10. výročí

17.05.2021 17:28

Spolek Nový zámek Chodová Planá slaví 10. výročí

Náš spolek Nový zámek Chodová Planá, z. s. byl založen jako nezisková organizace dne 24. 8. 2011. Zní to až neuvěřitelně, ale členové spolku již deset let ve svém volném čase pořádají pro dospělé a děti kulturně-sportovní akce v areálu zámku a jeho okolí. Jsme báječná parta lidí, kteří mají radost, když se jakákoli akce povede. Každému z nich patří velké poděkování za jejich obětavou činnost.

Členové spolku po dohodě s úřadem městyse otevírají areál o sobotách a nedělích a státních svátcích vždy od dubna do října každým rokem. Přední i zadní brána zámeckého areálu je otevřená od 8 hodin do 19 hodin.

Na průchod zámeckým areálem si lidé a hlavně děti natolik zvykli, že se brzy zjara již ptají, kdy bude zase otevřeno. Cestu do parku přes zámek si rády zkracují mladí i ti starší, maminky s kočárky a děti na kolech. Navíc asfaltová plocha v bezpečném areálu zámku je lákavá na projížďky a setkávání dětí a jejich rodičů.

Co jsme za dobu naší existence svépomocí zajistili a zorganizovali?

V roce 2012 jsme z vlastních zdrojů zafinancovali nákup dvou informačních tabulí v německém a v ruském jazyce o historii zámku. Jedna visí na předních vratech při vstupu do areálu zámku a druhá na vratech při vstupu do parku.

Od doby vzniku spolku proběhla v areálu zámku divadla „Láznění“, velkou návštěvnost jsme zaznamenali při uvedení muzikálů „Noc na Karlštejně“ , „Postřižiny“, „Rusalka“ aj.

Každoročně pro celé rodiny pořádáme soutěže „Obří člověče nezlob se“ nebo nedělní odpoledne plné zábavy „Zámecká jízda zručnosti“.

Zámecká „Dokopná“ je akcí známou v celém širokém okolí pečením výborných bramborových placek ze zelím nebo s povidly. Při této příležitosti si návštěvníci rádi zatančí při hudbě a děti mají aktivity připravené ve výtvarné dílničce nebo se vydovádějí na skákacím hradu.

Velmi oblíbené je také „Vánoční zpívání“ na zámku.

Pro členy spolku pořádáme poznávací zájezdy po krásách naší vlasti.

V květnu 2020 členové spolku očistili od mechu a jiného nánosu 83 m dřevěného plotu kolem areálu zámku. Poté ho natřeli ve dvou vrstvách. Jednalo se o první takovouto úpravu plotu po deseti letech, kdy byl nainstalován.

U každé akce se členové zapojí také do obsluhy v našich občerstvovacích stáncích. Není to nic lehkého, práce je kolem každé akce mnoho. Jedná se např. o zajištění nákupu všech ingrediencí, kelímků, talířků a dalšího materiálu, dále příprava cen pro výherce soutěží, plakáty, letáčky, domlouvání doprovodných kapel, se kterými spolupracujeme – Country Crazy Horses, Lidová muzika z Chrástu, soubor Rozmarýnek, kapela Čágo nebo DM BAND aj.

Spolek je také v kontaktu s Dětským domovem Planá. Děti pravidelně zveme na naše akce a ony našich nabídek rády využívají.

Celé ty roky jsme sháněli sponzory pro akce, které mají ukázat, jak je celý zámecký areál bezpečným a útulným místem pro malé i velké příležitosti v životě obce. Uspořádat a ufinancovat kulturní projekty není a nebylo lehké. Děkujeme všem našim sponzorům. Naše projekty prezentujeme na vlastních webových stránkách, na stránkách městyse, v Regentu i informačních listech v okolí.